Ko su naši učitelji? • Biznis Link

Ko su naši učitelji?

Bavim se edukacijom i razvojem ljudskih potencijala 20 godina, i beskrajno sam zahvalna i radosna što konstantno imam priliku da učim – od učesnika na svojim programima, mentora, sjajnih ljudi u svom privatnom okruženju….

Učitelji su svuda oko nas – ukoliko nam je um otvoren. U svakom danu nailazimo na njih – od jednih učimo kako nešto treba raditi, a od drugih kako ne. Dakle, ne učimo samo u obrazovnim institucijama, već gde god da se nađemo!

Posebno mesto u mojoj priči ima priroda kao učitelj. Često sam u njenom društvu i učim od nje. Redovno posmatram šta se dešava na našem porodičnom imanju i prikupljam lekcije.

Uživam gledajući divna stabla šljiva, krušaka, jabuka, dunja… Lišće, koje se vijori na vetru i tako ponosno izgleda! Cvetovi lavande šalju mirisne note i pokazuju svoju eleganciju. Hrast deluje tako stabilno i mudro… Vidim našeg psa koji spava ispod trešnje, i ona mu pravi hlad. Na njenim granama drema mačak, potpuno zadovoljan i zaštićen.

Osećam harmoniju u ovom okruženju! I setih se kako je ovog leta bilo nevreme sa gradom, i kako je sve delovalo tužno, potišteno, pognuto… a sada opet puno života!

I upravo te naučene lekcije od izvrsnog učitelja – PRIRODE, sada delim sa vama:

 1. Prostora za novo uvek ima.✔️
 2. Prilike uvek postoje.✔️
 3. Sve što zasadiš i neguješ daće plod, s tim da ništa ne daje plod cele godine.✔️
 4. Šta god loše da se desi – druga šansa postoji.✔️
 5. Za sve ima dovoljno mesta.✔️
 6. Svi imaju dovoljno sunca, vode, vetra – resursi su svuda oko nas.✔️
 7. Kad možeš napraviti hlad – uradiš to.✔️
 8. Zna se odnos snaga – ko je domaćin, a ko gost.✔️
 9. Poređenja nema – svako živi svoju priču.✔️
 10. Dve iste biljke ne postoje – autentičnost je očigledna.✔️
 11. Niko ne žuri.✔️
 12. Sve se dogodi u pravom trenutku – tačno kad treba.✔️

Nastojim da dobar broj ovih principa koristim u svom privatnom i poslovnom okruženju. Jednostavno je – što ne znači lako!

Ovo su, zapravo, principi koji su postojali i pre nas, i koji funkcionišu nezavisno od nas.

Pozivam vas da budete strpljivi i istrajni, i polako uvodite u svoju svakodnevicu jedan po jedan princip efikasnog funkcionisanja. I pozitivni rezultati neće izostati!

Javite kako napredujete, da ukrstimo iskustva i pomeramo granice… do mene stižete putem mail-a: danijela.nedic@biznis-link.rs

Share this post