Ako radni dan nije po našoj meri, alat imamo

Obožavam posao koji radim. Prijaju mi ljudi sa kojima radim. Uživam u svom radnom prostoru. Pa opet – nije lako biti energetski visoko i inspririsan svakog dana. I onda se javljaju brojna pitanja u nama… Upravo tada zatreba malo unutrašnje podrške, osmeh, i  još po neki začin… 

Ono što nam, zaista, treba tada jeste UNUTRAŠNJI MENTOR, ne kritičar! O tome želim da govorim i delim neka svoja iskustva sa vama. S tim da se ovde neću baviti postavljanjem pametnih ciljeva, alatima za racionlano upravljanje vremenom, matricom hitno/ bitno… To neću činiti zato što znam da, kada posložimo slagalicu u nama, ili postavimo kockice na pravo mesto, spremni smo za različite metodolgije efikasnog organizovanja i vođenja radnog dana.

Šta možemo učiniti da sebe podignemo?

OTVORIMO RAJSFERŠLUS U SEBI – Šta mi danas ne prija? Šta je KOREN mog NEZADOVOLJSTVA? Zašto imam osećaj da ovo nije dan po mojoj meri?

POGLEDAJMO SVOJE VREDNOSTI – Kako njih povezujemo sa izborima/ situacijom/ emocijama koje trenutno živimo?. Povratnu informaciju koju ćemo ovde dobiti osvetliće dobar deo priče i dati nam smernice za izlazak iz ove situacije.

ZASTANIMO I ODGOVORIMO – Koji su naši MOTIVATORI? Neka FOKUS bude na unutrašnjim pokretačima jer svi oni koji se oslanjaju na njih zadovoljniji su i uspešnij u u onome što rade…

UPITAJMO SEBE – Zašto radimo upravo ovaj posao? Šta nas je dovelo tu i zašto smo ostali tu – šta daje SMISAO čitavoj priči. Zaronimo u sve ono što nam daje snagu, podsticaj, izmami osmeh na našem licu…

PROMISLIMO  – Šta nam se sve DOPADA u kompaniji čiji smo deo ili u biznisu koji smo pokrenuli i vodimo?. Koje bismo poslove radili čak i da nismo plaćeni za to? Lista svega onoga što nam se dopada sigurno nije mala! Ako jeste, vreme je za promene!

OSVRNIMO SE OKO SEBE – Pogledajmo svoje kolege. Možemo li nekome pružiti podršku upravo sada? Razmislimo šta bi bilo dobro da upravo danas podelimo sa ljudima koji nas okružuju. Kome bi koristila naša pohvala i bila inspiracija dana, a da je zaslužena i iskrena? Osećaj da nekome možemo biti potrebni zna da nas podigne!

SUMIRAJMO – Šta je suštinsko pitanje u ovoj situaciji? Šta me zadržava u ovom stanju? Šta me gura napred? Ove povratne informacije su izuzetno vredne – Iskoritite ih!

Koji začin još možemo dodati?

POZITIVAN STAV – U svakoj čorbi odličan sastojak!

SLOBODU – Da biramo pogled na dan, sebe, okruženje!

ZAHVALNOST – Za sve ono što smo dobili i za sve ono što nismo dobili!

RADOST – Za sve ono što imamo u sebi i oko sebe!

LJUBAV – Prema sebi, drugima, onome što radimo i čemu težimo!

RAZUMEVANJE – Sebe, svog okruženja, trenutka u kome živimo!

PRIHVATANJE – Svega onoga što jesmo i što nismo – kako kod sebe, tako i kod drugih!

Šta još možemo uraditi?

DOZVOLITI SEBI DA ŽELIMO – Dan/ posao/ život  po svojoj meri!

PRUŽITE SEBI ŠANSU – Da probamo, pogrešimo, i sa novom lekcijom krenemo dalje!

POKUŠATI – Nešto novo, inspirativno, drugačije!

NAUČITI – Da od svake osobe/ situacije/ zadatka u danu dobijamo povratne informacije kako nešto može ili ne može, što nam daje proverene resurse za vreme koje dolazi!

PROMENITI PERSPEKTIVU – Stvari ne moraju izgledati baš onako kako ih vidimo u ovom trenutku!

DELITI – Osmeh, lepu reč, pogled pun razumevanja, entuzijazam, znanja do kojih smo došli… i na sigurnom smo puta da ostvarimo smisao dana koji prolazi!

UŽIVATI – Na ovom jedinstvenom putovanju jer dan kroz koji plovimo nosi svoju lepotu i neponovljivost!

I na kraju…

Reći ću vam da je sasvim u redu da imate i dan koji nije po vašoj meri… 

S tim da vas pozivam da od svakog dana uzmete maksimum i date mu svoj pečat!

Više od dve decenije brusim ove ALATE i ŽIVIM po njihovoj, odnosno svojoj meri!

Isto, i malo više od toga, želim VAMA

I da vas podsetim… vi bojite svoj dan!

A vašu trku – niko ne može istrčati umesto vas.

Negujući ovaj STAV shvatićete da nemate razloga, ni vremena, za loše dane! A svaki naredni dan otvaraćete kao jedno NOVO PUTOVANJE i PRILIKU da uradite nešto dobro i smisleno za sebe, ljude oko vas, ideje koje razvijate!

ZAKAŽITE BESPLATNE KONSULTACIJE

Share this post